уторак, 2. октобар 2012.

VELIKO PUTOVANJE

Prenosam ovaj tekst sa FORUM.HR
Pročitajte i zamislite se malo.
VELIKO PUTOVANJE

Zamisli kako se s obitelji ukrcavaš u neki autobus od agencije koja je obećala da će vas odvesti do predivnog, sunčanog odmorišta. Dok ste se ukrcavali, dobili ste svoje karte gdje su neke stvari napisane sitnim slovima, ali im u iščekivanju predivnog cilja nisi predavao osobitu pozornost. Strpavši karte u džep, požurio si zauzeti udobna sjedala u autobusu.
Kako si sjeo, primjetio si da su svi prozori zamračeni, a unutrašnjost obasjava par trepećih svjetala.
Vozilo je puno ljubaznih i uzbuđenih putnika isto u očekivanju obećanog odmorišta. Puno je njih s obiteljima. Tvoje žena i djeca se pridružuju pjesmi koju pjevaju ostali, da putovanje brže i ugodnije prođe.
Iz džepa sjedala vadiš magazin koji je pun šarenih, idiličnih slika odmorišta i reklamnog materijala o agenciji.

Autobus povremeno zastaje da bi primio nove, uzbuđene putnike. Dolazi vrijeme ručka, i osoblje poslužuje po šnitu dvopeka. To ti se učini malo siromašnim obrokom, ali se tješiš obiljem hrane koja čeka na cilju.
Sati prolaze, i pomalo se smrači. Nekoliko putnika se počne došaptavati zašto autobus ne staje radi pauze, ali vozač se ne obazirei na njih vozi dalje u noć.

Sviće novi dan i postaje očitim da autobus nema namjeru stati. Samo su se tokom noći vozači promjenili. Raspoloženje putnika se od radosnog iščekivanja pretvorilo u strah i tjeskobu.
Pokušavaš malo ogrebati boju s prozora da bi provjerio gdje se vozite, ali neuspješno. Počinješ se zabrinjavati što se obećano "kratko putovanje" toliko odužilo. Napokon izvlačiš kartu iz džepa i obratiš pažnju na tekst napisan sitnim slovima:
__________________________________________________ ______________
Pozdravlja Vas putnička agencija RAJ!

Sretni smo da ste odabrali upravo našu jedinstvenu agenciju RAJ da vas odvede na odmor snova. Nijedna druga agencija ne nudi ono što vam mi nudimo.
Primjetit ćete da su prozori zamračeni. To je zbog vaše sigurnosti i zaštite. Kupnjom svoje karte i ulaskom u autobus, Vi se obavezujete na sljedeće:
Nikome i nikada, ni iz kojeg razloga nije dozvoljeno napuštanje vozila. Jedina iznimka jest ona da vas osoblje agencije udalji iz autobusa, što će se dogoditi u sjedećim slučajevima:
1. Ako vozaču postavljate pitanja u vezi cilja putovanja
2. Ako se raspitavate o duljini putovanja
3. Ako sa svojim suputnicima razgovarate u negativnom tonu
4. Ako ne pričate pozitivno o agenciji Raj ili o njenim službenicima
5. Ako čitate bilo koje druge prospekte osim onih koja je izdala agencija Raj
6. Ako odbijete hranu koja se nudi na putovanju
7. Ako tražite da napustite autobus

Dodatno, zadržavamo pravo da bilo kada i bilo gdje promjenimo rutu putovanja.
Cijenimo Vašu odanost i strpljivost. Zahvaljujemo što ste odabrali upravo našu agenciju Raj
__________________________________________________ ___________

Preplašen pročitanim, upitaš starca koji sjedi na sjedalu ispred sebe:
- Po vama, koliko će trajati ovo putovanje?
Starac te pogleda tužnim očima i šapčući odgovori:
- Ja sam se na autobus ukrcao 1974. Mislio sam da će to biti kratko putovanje, ali evo, još sam tu. Bojim se iskrcati, jer ne znam kamo bi krenuo. Koliko sam obaviješten, možda se nalazimo usred pustinje ili možda usred nekog divljeg velegrada gdje na ulici čekaju ubojice i kriminalci. Cijelo vrijeme mislim da je odredište neposredno tu, iza sljedećeg zavoja.

Zatečen, okreneš se mračnom prozoru, znajući da je izvani neki drugi svijet, za tebe nevidljiv. Autobus ide dalje, samo se šofer promijenio. Sa prospekta agencije ti se smiješi slika neke sretne obitelji na izletu među planinama.

Autobus juri dalje, godine su odletjele, i shvatiš da si i sam postao starac.
__________________________________________________ ____________
http://www.jwstruggle.com/2011/08/paradise-resort-bus/
preveo: sivko5

Нема коментара:

Постави коментар