четвртак, 17. октобар 2013.

Tražite istinu ili ono što što vam se sviđa?

Ovim postom želim da odgovorim na komentar posta Zašto satana pišu velikim slovom?


Anonimni 123
Grozim se ovakvih i sličnih komentara. Mislim na način kako se neki koji sebe, čini mi se zovu Jehovini svedoci obraćaju i kakav im je rečnik. Vi što na takav način pišete NISTE JS. Takvim načinom govora samo dodatno blatite Boga koga navodno brnite (zapravo branite Organizaciju). Što se tiče malog ili velikog slova kod satane ili Satane, koliko sam mogao videti stvari su podeljene. Neki misle da je ispravno veliko slovo a drugi da je ispravno malo. Dakle, hoću reći da nisu JS jedini koji "sotona" pišu velikim slovom. Evo nekoliko linkova pa proverite:
http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=4401.0
http://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Corinthians%2011:14&version=ERV-SR
http://sr.wikipedia.org/sr/Википедија:Стилски_приручник/Основе_правописа_српског_језика/Велико_и_мало_слово
http://www.gotquestions.org/Srpski/ko-je-Satana.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/jderetic_knjiz/jderetic-knjiz_06.html (Podnaslov Njegoš, pasus Luča mikrokozma)

Do sada po forumima u mnogom prilikama su upravo Jehovini svedoci insistirali da satana ili sotona treba da se piše velikom slovom. Jedan je rekao jer je to lično ime, drugi da tako treba iz poštovanja.
Odakle tolika briga?
Evo pet linkova koje je jedan Jehovin svedok ovde postavio.
Prvi link upućuje na jedan forum gde je neko napisao da misli kako treba da se piše velikim slovom. Njegovo lično mišljenje, nikakav dokaz.
Drugi link upućuje na stranicu koja se drži engleskog pravopisa.
Tekst je preuzet iz prevoda sa engleskog jezika i prevodiocu sigurno nije dobro poznat naš pravopis.
Mi ovde govorimo o srpskom i hrvatskom, a ne o drugim jezicima.
U nekim jezicima se satana piše velikim slovom, ali u našem ne. Neko ko je odrastao u Americi i prevodi Bibliju za tog izdavača naravno da ne može da zna dobro naš pravopis ili ima druge razloge o kojima ću još pisati malo niže.
Treći link je sa Vikipedije, o pravilima korišćenja i zloupotrebi te enciklopedije sam pisao ovde Vikipedija i Jehovini svedoci
Možemo tako redom da tražimo po internetu, naći ćemo svašta. Šta je od svega toga merodavno?
Da li ćemo skupiti nekoliko sajtova koji se slažu sa onim što nam se sviđa ili ćemo radije tražiti istinu?

Kao predlog i motivaciju ljudima koji žele da uvek nađu istinu prilažem ova dva primera:
Prva knjiga je Rečnik Matice srpske:


I druga knjiga je Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskog jezika




Tražite dalje u rečnicima i leksikonima koje su pisale stručne osobe, nemojte biti površni.

Kada vozite brzinom većom od dozvojene i policija vas zaustavi, da li se branite time što i svi ostali voze prebrzo? Vi ste prekršili dozvoljenu brzinu, a to što je i drugi krše ne znači da vi niste pogrešili.
Da li ako neko bez obzira iz kog razloga greši (možda iz neznanja) ili voli pa zbog toga  želi da veliča sotonu treba i vi da to činite?
Da li ćete se priključiti onima koji čine pogrešno zato što to čine i članovi organizacije kojoj vi pripadate? Da li ćete braniti one koji greše ili ćete im skrenuti pažnju na njihovu grešku?

Jedan Jehovin svedok je čak na jednom forumu iz čista mira pitao sagovornika zašto piše sotona malim slovom!!!




Razmislite malo o sataninoj gordosti i želji da ga ljudi poštuju i obožavaju. Šta je sve činio kroz prošlost da prevari ljude i da ih navede da ga slede u neznanju i zabludi. On vas laže, a vi mu se u neznanju klanjate.

Zato molim sve koji misle da se sotona piše velikom slovom da dobro razmisle zašto to misle. Zašto smatraju za sasvim normalno da tako treba. Šta je to što ih tera da se kao ovaj Jehovin svedok brinu za sotonu?
Molim vas istražujte temeljno, ako se vaše istraživanje svede na čitanje "istine"Kule stražare i traženje onoga što vam se sviđa po internetu nećete nikada saznati istinu.

Pogledajte kako je izvrtao Pismo lažući i iskušavajući Isusa:

Luka 4. 9 I odvede ga u Jerusalim, te ga postavi na vrh hrama i reče mu: ako si Sin Božiji, baci se odavde dole; 10 jer je napisano: »Zapovediće svojim anđelima za tebe da te sačuvaju«, 11 i: »Nosiće te na rukama, da ne zapneš svojom nogom o kamen«. 12 Isus pak odgovori i reče mu: kazano je: »Ne iskušavaj Gospoda Boga svoga«. 13 I svršivši svako kušanje odstupi đavo od njega za neko vreme.

Zar sumnjate da to ne čini na svakom koraku pokušavajući da vas prevari?


1 коментар:

  1. Anonimni 123
    Zamolio bih autora sajta da prokomentariše poslednji link koji se odnosi na Njegoša i Luču mikrokozme. Kao i sledeću stvar. Nije tačno da Vuk u svom prevodu koristi SAMO malo početno slovo. Autor bloga je naveo stih iz 2. Korinćanima 11:14 gde zaista piše malim početnim slovom. Ali u knjizi o Jovu (ćirilično izdanje), Jov 1. poglavlje - Daničić-Karadžić, "sotona" piše velikim početnim slovom. Zanimljivo je da u latiničnom izdanju na istom mestu piše malim slovom. Svedoci pišu "Satana" jer je to ime duhovnog bića-osobe, do duše zle osobe.
    Po autoru sajta ni Vuk nije znao pravopis!
    Na kraju želim da bude svima jasno koji čitaju ove komentare da mi nije namera da po ovom pitanju insistairam na malom niti velikom slovu, već samo da se ne prepisuju loši motivi nekome (JS) ako za to nema valjanih razloga. Pri tome mislim isključivo na ovu temu. WT-u se ima mnogo što šta zameriti i po mnogo čemu greše, ali mislim da u ovom slučaju nije stvar veličanja satane time što bi se njegovo ime pisalo velikim slovom. Mnogo je gore to što Isusov autoritet i položaj konstantno srozavaju. Ali to je već druga tema.

    ОдговориИзбриши