субота, 27. август 2011.

Verodostojnost navoda

O tome kako Kula stražara zloupotrebljava literaturu citirajući samo one delove koji se uklapaju u učenje sam već pisao u postu novi svet i stub.
Evo još jednog primera koji se opet odnosi na krst .
Kula stražara citira mnoge knjige i naravno računa s tim da njeni sledbenici neće proveravati verodostojnost citata. S druge strane isto tako Kula zna da Jehovini svedoci neće saslušati navode ljudi koji nisu Jehovini svedoci, odnosno svih onih koji ne podržavaju učenje Kule stražare. Kako imaju običaj da nas ostale nazivaju "hrišćanski svet"- to smo svi mi ostali koji nismo hrišćani po definiciji Kule stražare jer ne verujemo u nju. Doduše često nas časte i nazivima"jarci" i slično.
U knjizi "Raspravljanje na temelju Svetog Pisma" se citira iz knjige: "The Imperial Bible -Dictionary"
Na žalost postoji samo na engleskom jeziku, pa će onaj koji bude čitao morati da se potrudi da sam pročita i prevede odnosno proveri sadržaj.
Na internetu je cela knjga dostupna u PDF radi provere, a ako neko ne može da pronađe slobodno može da mi se obrati za kopiju.





Radi poređenja dodajem i verziju iste knjige ali na engleskom:




I naravno originalni tekst iz knjige "The Imperial Bible-Dictionary"


Primećujete da je samo jedan deo teksta koji odgovara učenju Kule isečen. Ovo je još jedan u nizu primera čupanja iz konteksta za podupiranje učenja i zamazivanje očiju naivnim i lakoumnim ljudima.

Ako ste sada stupili u kontakt sa Jehovinim svedocima, razmislite dobro kakva je to organizacija koja se služi takvim trikovima da ubedi ljude u potpuno pogrešno mišljenje.
Setite se ko se plaši krsta i kome je u interesu da krst nestane.

3 коментара:

  1. Zašto se u izdanjima Jehovinih svedoka Isus prikazuje na stupu s rukama iznad glave, a ne na križu kako je to uobičajeno?


    U svim prevodima Novog zaveta piše da je natpis sa Isusovom „krivicom“ stajao iznad njegove glave. Da je Isus pogubljen na stubu, šake bi se nalazile iznad glave, a tek iznad ruku mogla bi da dođe daščica s „krivicom“.

    Изнад главе су му ставили натпис на коме је писало за шта је оптужен: „Ово је Исус, јудејски краљ.“

    Iznad glave stavili su mu natpis na kojem je pisalo za što je optužen: “Ovo je Isus, kralj židovski.”

    (Matej, 27:37)

    ОдговориИзбриши
  2. „Obešen na drvo i ubijen“ (Dela apostolska, 5:30; 10:39) znači da je krst bio napravljen od »drveta« (ne kaže se o obliku kakav je krst izgledao).


    Rimljani su imali četiri načina za pogubljenje osuđenika:

    1) Crux simplex [I] – jednostavan krst (stub);
    2) Crux decussata [X] – andrejevski krst (na kome je razapet apostol Andrej Prvozvani);
    3) Crux commissa (patibulata) ili antonijevski krst (po prepodnom Antoniju Velikom) – krst u obliku slova »T«;
    4) Crux immissa ili Crux ordinaria (osnovni krst) – capitata, latinski četverokraki krst.

    ОдговориИзбриши
  3. Bryant remarks that the Serpent was “deemed symbolical of divine wisdom and creative energy and of immortality and regeneration.” These, it may be remarked, are the characteristics which the Bible ascribes to Christ, “The Word” and “the Wisdom of God”; and in this and other ways, which will be mentioned hereafter, the Sun and Serpent god became the false Christ of paganism.

    Crux ansata ili koptski krst [☥] nosili su u ruci egipatski sveštenici i kraljevi u znak vlasti koju su imali kao sveštenici boga Sunca, a nazvali su ga »znak života«.

    (Colonel John Garnier: The Worship of the Dead, London, 1904, str. 226)


    The Tau, or crux commissa, which is found in the catacombs of Rome and early-Christian monuments, is also known as the „anticipatory cross“, or the cross of the Old Testament.

    Some writers believe that the Tau cross represents the hammer of Thor, the thunder god of Nordic mythology, but the swastika is probably the symbol most commonly accepted as Thor’s hammer. Other scholars claim that the Tau is of Phœnician or Egyptian origin. Those advocating the latter theory believe that the Tau may be a form of one of the Egyptian hieroglyphics which represented the female organs of generation, and which was used to symbolize birt and life.

    (Migene González-Wippler: The Complete Book of Amulets & Talismans, 1991, str. 182)

    Tau krst liči na simbol boga Damuzija (sumerski bog Tamuz). U prvim hrišćanskim katakombama – kimitrijama, pronađeni su krstovi predstavljeni u obliku slova »T« ili u obliku kotve. Da li to znači da takav krst automatski potiče it vavilonsko-akadske religije?

    ОдговориИзбриши