недеља, 1. септембар 2013.

Biblijska škola Gilead Društva Watchtower

Polaznici Gilead škole su glavna spona između Kule stražare i njenih sledbenika.
Žila kucavica iz koje nastaju nadglednici i svi oni koji imaju izvršnu moć na terenu. Ko ne prođe kroz ovu školu ne može da napravi karijeru u okviru organizacije.
Kada se kaže škola obično svi misle da se radi o pravoj školi, u ovom slučaju je u pitanju petomesečni kurs i ništa više. Ako je neko očekivao da organizacija ima teološki fakultet gde se ozbiljno bavi teologijom, tu se grdno prevario. Šta se na tom kursu sve nauči možete sami da zaključite kada pročitate ovaj post do kraja.
U početku kada je osnovana 1943 godine je nazvana "Biblijski koledž", ali su vrlo brzo morali da promene naziv u škola jer se izraz koledž upotrebljava za visoko školstvo tako da kurs od pet meseci ne može da se smatra visokim obrazovanjem. U organizaciji Kule stražare se ipak smatra za visoki stepen biblijskog obrazovanja, iako je težište kursa rad sa ljudima na terenu.
Škola se prvobitno nalazila u Saut Lensingu(South Lansing)da bi kasnije bila preseljena u Bruklin(Brooklin) i na kraju se konačno smestila u Petersonu (Patterson) gde se i danas nalazi.
Kada govorite o polaznicima ove škole treba da znate da je to elita organizacije.



Do sada nije loše zvučalo, zar ne?
Sada da dođem konačno do onoga što posebno bode oči. Naravno radi se o nazivu škole. Zašto je to posebno zanimljivo?
Radi se o tome kako se Gilad (Gilead) spominje u Svetom pismu.
Na mnogo mesta se spominje, ali u glavnom služi za orijentaciju. Poznat je po lekovitim biljkama koje tamo rastu, ali sada dolazi ono najvažnije.
Dva mesta u Svetom pismu  zbog kojih nikada ne bih biblijsku školu nazvao po njemu:

Galad je grad onih koji čine bezakonje, po njemu su krvavi tragovi(Osija 6.8)
Doista je Galad bezakonje, postaše sama taština(Osija 12.12.)

U vreme kada je škola osnovana Jehovini svedoci su sebe smatrali za odlične poznavaoce Svetog pisma. Da li su znali za ove stihove? Valjda jesu. Da li bi iko, a kamoli organizacija koja za sebe tvrdi da je božiji vidljivi kanal na zemlji svojoj školi dala naziv znajući da se Galad spominje tako negativno. Da sam ja sa svojim skromnim znanjem Svetog pisma trebao da izaberem ime škole odlučio bih se za Genezaret. Isus je sa svojim učenicima tu provodio puno vremena i upravo tu su najviše učili od Njega. Pravo ime za hrišćansku školu koja bi podučavala ono što je Spasitelj rekao.

Ovako je ime školi dao gospodar Kule stražare kako bi se opet narugao sledbenicima kao što im se ruga u mnogim stvarima postavljajući očigledne stvari pred njihove oči rugajući im se pri tome.
Nije to jedini primer gde se gospodar Kule stražare ruga, ima ih još dosta treba samo da ih potražite.

Čitajte ljudi molim vas Sveto pismo.
Molite se Bogu i molite Ga da vam otvori oči.
Videćete onda da organizacija Jehovinih svedoka nije ono što za sebe tvrdi.

Нема коментара:

Постави коментар