среда, 04. септембар 2013.

Odbrana prevoda Novi svetU jednom postu upućenom meni na Facebook-u jedan čovek želi da polemiše   sa mnom po pitanjima doktrine Kule stražare, prevoda Novi svet i ostalih problema vezanih za Jehovine svedoke.
Pre nego što počnete da čitate obavezno pogledajte značenje reči, ako niste sigurni šta znači reč polemika.
 
Prenosim deo njegovog posta vezan za odbranu Novog sveta:
Dalje: spomenuo si prevod NS. Šta to toliko smeta tebi u tom prevodu? Zar je pogrešno što su stavili Božje ime ( pa i u formi Jehova )? Zar je pogrešno što su taj prevod prilagodili sadašnjem vrmeneu a gdje je smisao riječi i poruka ostala ista? Lično kod sebe imam 3 prevoda: Bakotić, Katolika Stvarnost, Danićić - Karadžić i simultano gledam sve prevode i najčitljiviji su mi: NS i Katolička stvarnost pa Bakotić i tek na kraju Daničić Karadzić. No svaki stih ili redak ima istu misao. No ono što boli mnoge je što Js su stavili stvari kojih nema u drugim bekim prevodima a to je stavri koje ne podupiru nauke o:paklu, besmrtnosti duše, Trojstvu, da Isus nije Svemogući Bog, i sl....

Pa čak ako se desila pogeška kod prepisa: a vjerujem da su ga dobro preveli: jer su stavili izvore svih mogućih prevoda i kompjuterskom komparacijom svih tih prevoda su došli do najbliže tačnijem prevodu. Kak? tako što su sve riječi linearno uspoređivali i svi prevodi koji su imali isti misao ili frazu + poređenje istih sa dostupnim manuskriptima, došlo se do najbližeg prevoda. To su učinili i to je trajalo desetljećima. Istina je da sad se svi mogu uhvatiti nekog od prevoda i reći ova ili ona riječ nisu tačni no realno i profesionalno: uzmimo sve prevode i usporedimo ih pa ćemo vidjeti koji prevod je najbliži orginalnom. Dakle, prije nego što ' napadneš ' ili ' optužiš' bilo koji dio prevoda uzmi u obzir ove činjenice. Sve i jedan prevod danas ako se uzme u sismtemu singl protiv svim mogućih ostalih prevoda i manuskripata, neće biti tačan 100%. No rekao sam da je i sam Isus Krist koristio također dostupne prevode i nije u njima čaprkao tražeći greške u prevodu. Čak kad je citirao Pismo kad ga je Sotona napao u izvornom tekstu su stojale malo drugačije poredane riječi ali je smisao bio isti. Čak kad je i Sotona citirao tad Bibliju, nije 100% citirao svaku riječ do riječ. Onda...ko smo mi ljudi da sudimo. Nije li Bog Sudac cijele Zemlje. Naprotiv, treba provjeravati i uvjeravati se i čak Biblija kaže da se isputuju izrazi jesu li nadahnuti od Boga. No to ne znači da ako se ima pogrešan pogled ili čak učenje ili poruka da ga se ne može promjeniti baš kao što je bilo u doba drevnih Izraelaca, pa u doba apstola, pa i u naše doba. Je li Isus s pravom dobio šamar od vjerskih vođa kad je samo tvrdio da je Božji Sin? Dobijaju li i Js šamare kad tvrde da su Jehovina Organizacija kojom se on služi? Istina, svako ko god u njoj je uradio bila šta što bi osramotilo Jehovino ime pa bio on i pomazanik ili član vjernog roga, Isus je rekao da takvi neće kod Jehove dobro proći. Ali u globalu Jehova Bog se služi tom organizacijom iako ista ima propusta u svojim redovima od strane pojedinaca i u svojim gledištima.

P.S. Izvinjavam se na greškama u brzom pisanju.

Dakle....tu sam i dalje za polemiku....svako dobro i hvala na javljanju....DeeaMoon

Dragi prijatelju, ja nemam nameru da polemišem s vama. Meni za razliku od vas nije stalo da vas pobedim i da se nadmudrujem. Meni je jedino važno da svako kome je do Boga stalo uzme vremena i da proveri prevod Novi svet. Naglasio sam crvenom bojom delove na koje treba obratiti posebnu pažnju.


Ništa nisam ni bez veze ni nasumce birao, a najvažnije od svega jeste što Kula stražara ne može da porekne je što sam koristio POTPUNO ISTI IZVORNI TEKST.
Svi ostali prevodi su stavljeni samo radi poređenja, ali sami po sebi nisu merodavni nego isključivo i sami IZVORNI TEKST. Pogledajte  ovaj post o knjizi KINGDOM INTERLINEAR TRANSLATION i verujem da će vam biti jasno da ako uporedite grčki tekst koji je u toj knjizi sa prevodom da ne odgovaraju.

Sada vas molim da dobro razmislite, ako je izvorni tekst isti kako je moguće da prevod Novi svet ipak potpuno promeni smisao rečenica i to upravo onih koje imaju veliku teološku važnost, a sve imaju za cilj da čitaocu potpuno pogrešno prikažu Boga Oca, Sina i Svetog Duha.
Zato vas molim kao i sve ostale, da počnete redom da proveravate sve primere koje sam stavio na blog o Novom svetu pa će vam biti jasno da nije ni u jednom slučaju greška nego smišljena manipulacija.

Dragi prijatelju, kao što sam vas već nekoliko puta molio. Kao što sam molio i sve Jehovine svedoke do sada. Molim vas opet da pregledate sve primere i da ih uporedite sa izvornim tekstovima. Proverite sve u knjizi za koju se Kula stražara sigurno kaje što je ikada izdala pa ćete se i sami uveriti da se Bog ni u globali niti ikako drugačije može služiti tom organizacijom.
Još jednom da ponovim. Molim vas da počnete da proveravate, ja nemam šta da izgubim a vi samo da dobijete. Nadam se da će vam tada biti jasno da se Kula mudro krije iza Boga .
I da po ko zna koji put ponovim, ni jedan komentar ovde neće biti izbrisan jer znam da je sve što sam napisao istina. Zato se ne bojim ni jednog komentara, jer se istina ne boji provere.
I za kraj tekst iz jednog glasila Kule stražare:
"Naša služba za kraljevstvo" 09/07 strana 3.

Pitanja
Da li “vjerni i razboriti rob” odobrava neovisne grupe Jehovinih svjedoka koji se sastaju kako bi zajedno istraživali Bibliju i debatirali o njoj? (Mat. 24:45, 47).
Ne odobrava. Unatoč tome, u raznim dijelovima svijeta neka naša braća osnovala su grupe koje neovisno istražuju biblijske teme. Neke od tih grupa proučavaju biblijski hebrejski i grčki te provjeravaju točnost prijevoda Novi svijet.
 Kao što vidite "verni i mudri rob" se plaši provere.
Proveravajte pa će vam vrlo brzo biti jasno ko stoji iza Kule LAŽARE!

4 коментара:

 1. Mislim da je lik gore 100% u pravu koji je ' branio Svedoke. A Vi mladi gospodine, gde Vi imate tvrdnje da je Vas prevod 100% tacan kad danas ORIGINAL ne postoji Starog Zaveta, kao sto nije postojao u Hristovo vreme. Cemu Vi sad mislite da ste Vi u pravu a Jehovi svedoci nisu? Cemu Vasa osesija njima i famoznom Kulom i prevodom Novi svet? Ocete da se dokaze da VI niste mnogo toga u pravu. Na primer: veruje te li VI u Jehovu? Veruje te li da ce Raj biti na Zemlji? Veruje te li u Otajstvo ( Triličnost, Trojstvo )? Veruje te li u Pakao i besmrtnost duše?
  A sta mladi gospodine ako VI ste u krivu? Sta ako je Islam prava vera? Kako ce te to pobiti? Dakle, mogu Vas islamom i Kuranom pobiti da Vi niste u pravu za nauke o Trojstvu, Devici Mariji, da Isus nije Bog, ... ko ce tad biti u pravu ili cemo skladno reci: Vi svoje a ja na pr. svoje. Postovati me morate jer ne delimo ipak ista kljucna verovanja. A sto tako ne pristupite i famoznim Svedocima. Mnoge religije i verske zajednice sam upoznao, i mogu reci kao musliman porekom da su Jehovi Svedoci najblizi iskonskom bibliskom verovanju. Oni kao Organizacija vec dosta godina napreduju i jacaju svoju veru u bibliskog Boga Jahve. Dok Vi samo i samo se backate da se proverava ovo, proverava ono itd...isti ste 100% Fariseji i saduceji koji su se tako bas kao i VI ponasali. Cjedili su komarca a zderali su devu. Original ste Copy/Paste oni a dobro sad znajte sta je Hrist Isus ( Issa Mesih ) rekao zanjih: Jevanđelje po Matiju 23: 16 - 36.
  Dobro se kod Boga čuvaj zbog ovih reči jer nesmanjenom žestinom napadaš i navodiš vodu na svoj mlin protiv tih ljudi. Setise takodjer sta je rekao Gamalijel u Delima apostolskim: 5:33-39. Smiri se malo i smanji svoju gordost prema njima. Ako su sta krivi...Gamalijel ti je sve rekao. Dakle, nakon svega recenog, pametnom je i jedna dovoljna.

  Uzivaj u zivotu i ne opterecivaj se glupostima...moj prijateljski savet.

  ОдговориИзбриши
 2. Kao što sam juče već napisao, ako nekog ne želite vređati onda nemojte ni njihov časopis sugestivno nazivati pogrdnim imenom. Časopis se zove Kula stražara, a ne Kula LAŽARA. Ponavljam, neistina i poluistina ima u tim časopisima, ali to nikako ne opravdava ovo što činite.

  ОдговориИзбриши
 3. po svemu sudeci Bloger ove stranice je covek koji je upucen u mnoge detalje religioznih nauka kako svoje tako i jehovinih svedoka . nisam osoba koja odmah kritizira nesto sto je upravo cuo ali obzirom da poticem iz jedne pokrajine nase bivse YU upoznat sam sa biblijskim dogmama mnogih krscanskih denominacija . nemogu samo jednu stvar da razumen sto Bloger smatra da se treba demokratizirati kod jehovinih svedoka ; slobodno studiranje , razmatranje i promoviranje individualnih razumevanja biblije. Nije mi poznata nijedna religiozna denominacija koja dozvoljava svojim clanovima da ruse i kritiziraju temeljne nauke koje okarakterisu samo crkvu.smatram da je absurdno tako nesto uopste zahtevati jer se svaki razuman covek najpre upoznaje sa dogmama jedne religiozne crke pa onda ako je saglasan sa njima postaje clan te religiozne grupe. nazalost praksa velikih krscanskih religija je jos uvek da krstava malu decu iako iz biblije jasno proizilazi da se je Isus krstio punoletan ,dakle sa 30 godina . nemojte zahtevati nesto sto se u Vasoj sobstvenoj religiji ne akceptira ,nije razumno. puno pozdrava

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hm, još nisam sreo niti jednog vjernika koji se nije "zaklinjao" u istinitost onoga što govori :)

   Možemo li saznati ime grupe vjernika ili religije čiji članovi objektivno i temeljito preispituju svoje stavove pa da to usporedimo sa JS? :)

   Избриши