уторак, 10. мај 2011.

Kontradiktornosti

Knjiga koja predstavlja uvod i upoznavanje sa učenjem Jehovinih svedoka je trenutno
"Šta Biblija zaista uči"



Dugo godina je to bila knjiga "I ti možeš večno živeti u raju na Zemlji", ali pošto u toj knjizi ima nekoliko stvari koje su u međuvremenu Jehovini svedoci promenuli i izbacili tako su i knjigu povukli i ne dele je više. O tim stvarima ću naravno pisati kad dođu na red.
Knjigu "Šta Biblija zaista uči" možete skinuti u PDF sa zvaničnog sajta Jehovinih svedoka na našem jeziku. I nju toplo preporučujem svakom ko želi da se bolje upozna sa ovom organizacijom.

Naslov ovog posta se zove kontradiktornost, pa da objasnim i zašto.
Kao što rekoh, ova knjiga je uvod u učenje Jehovinih svedoka, a kao priprema za krštenje se koristi knjiga:
"Spoznaja koja vodi do večnog života"



Da bi vam dočarao kolikih teškoća imaju članovi ove organizacije i zašto tako često dolazi do psihičkih poremećaja daću vam ovaj primer sa čim mora jedan Jehovin svedok da se bori u svojoj glavi.
Imamo dve aktuelne knjige koje se podjednako čitaju i koje bi trebalo da budu u skladu ako već predstavljaju jedno učenje. Ali kao i mnoge druge stvari kod Jehovinih svedoka i ove knjige su u kontradiktornosti.

Svima je poznat problem transfuzije krvi i pozivanje na Bibliju. S čim mora Jehovin svedok da se izbori i da prihvati istovremeno dve kontradiktorne tvrdnje. Zamislite šta se dešava s tim ljudima dok pokušavaju ovo da prihvate.



Pozivaju se na Mojsijev zakon i citiram
"Budući da smo mi njihovi potomci,taj zakon obavezuje sve nas"

Dok u drugoj knjizi pišu:
"Pravi hrišćani nisu pod Mojsijevim zakonom..."



Čitajte knjige Jehovinih svedoka i upoznajte njihov svet pun iznenađenja.
Kada vam zakucaju na vrata lakše će te im pomoći da se isčupaju iz kandži te opasne organizacije.



Dopuna 25.03.2012.
Budući da ja nisam niti sam bio Jehovin svedok ne mogu znati sve.
Po dobronamernom obaveštenju jednog Jehovinog svedoka dodajem dopunu ovog posta:
 "Od 2006. ta knjiga više nije u toj funkciji. Naime, najprije se proučava knjiga "Što Biblija doista uči", a nakon nje u vrijeme prije i nakon krštenja knjiga "Održi se u Božjoj ljubavi"."


23 коментара:

  1. ti nemas veze,,molim sve koje citaju ove budalastine,da pazljivo procitaju ono sto izneseno ovde..ocigledno da je motiv samo da ivuce kontekst..ali slabo ti ide druze,molim procitajte ono sto pise...krv je veliki rizik,i koja svrha verovati u vecan zivot ako vec sada zelimo da spasemo zivot u ovom satanskom sistemu..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A kojem se to "VECNOM ZIVOTU" JS mogu nadati kada kroz ruke propuste simbole hleba i vina a da ih ne uzimaju, koji predstavljaju Isusovo telo i krv koju je dao kao otkupnu zrtvu za spas SVIH KOJI VERUJU (Timoteju poslanica 2 glava 2:4-6)

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
  2. Hvala ti što pozivaš sve koji čitaju ove postove da pažljivo pročitaju.Neka sami zaključe šta smatraju da je ispravno.
    Kažeš budalaštine?
    Pa to su knjige koje je pisala Kula stražara,a ne ja.Da li je u tim knjigama napisano ovo što sam skenirao?Da li su izjave kontradiktorne ili nisu?Ali biće toga još iz drugih knjiga pa sami zaključite.
    Hvala ti na komentaru,čitaj molim te i sve ostalo i komentariši.
    Jako mi je drago da mogu ljudi da vide i mišljenje Jehovinih svedoka pa neka onda sami odluče kome će verovati.
    Preporuči blog tvojoj sabraći ,neka ga svi zajedno proučavaju i neka pišu komentare.
    Za svakog ko čita ove postove su i ti komentari Jehovinih svedoka dragoceni.
    Hvala ti na komentaru,pregledaj dalje i komentariši.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. koja je bila svrha Mojsijevog zakona je jasno objasnjena u Galacanima 3;19-29 ...Osim toga zakon je ukljucivao mnoge ceremonije koje su kasnije tj.nakon Krista obustavljene Dela apostolska 15 ; 28,29 ...logicno je da izriciti zakoni kao ne ubi, ne kradi su u sustini temeljni zakoni koji su na snazi na citavoj planeti . ako je problem u tome dali uzeti ili ne uzeti trasfuziju to je na kraju licna odluka svakog pojedinca . organizacija ne vrsi pritisak na nikoga. odlucujuce jeste da je org. Jehovinih Svedoka postigla Svetsko Bratstvo dok u svim drugim krscanskim religijama peovladava jos uvek nacionalnost . poslednji rat u nasoj bivsoj Yugoslaviji je najbolji dokaz za to. pozdrav

      Избриши
    2. Isus Hrist je jasno rekao u Evandjelju po Mateju 5:17-20 "Ne mislite da sam ja dosao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam dosao da ih pokvarim, nego da ispunim...(citaj dalje). Jehovini Svedoci vade Biblijske stavke koji njima odgovaraju s obzirom da u Starom Zavetu postoji vise od 600 zakona, ali njima nisu bitni bitno im je na primer Zakon poznat kao "Dva svedoka" koja Organizaija koristi u slucaju pedofiliji koja je rasprostranjena medju JS kao i u Katolickoj Crkvi. Ako je dete napastvovano od pedofila (oca ili aktivnog JS cak i staresine) Staresine koriste Mojsijev zakon koji kaze u Ponovljeni Zakon (5 Knjiga Mojsijeva - engleski Deuteronomy 17:6 Onaj ko zaslužuje smrt neka bude pogubljen na temelju izjave dva ili tri svedoka.+ Ne sme da se pogubi na temelju izjave jednog svedoka. U Astraliji je 2015-17 godine odrzana Kraljvska komisija povodom pedofilije u religioznim organizacijama medju kojima su i Jehovini Svedoci. Pod supenom dostavili su tajna dokumenta medju kojima je pronadjeno da je Organizaciji bilo poznato 1006 pedofila od 1950 do danas. Prije izvesnog vremena ne vise od 4 meseca u US drzavi Dalasu vodjen je sud povodom pedofilije, Jehovni svedoci su izgubili sud i platili $US 35.000.000 odstete. Kako su se krili pedofili zrtva nije imala "dva svedoka"...po Mojsijevom zakonu. Pogledajte na Youtube "Australia Royal Commission into sexual abuse of children" gde je pod supenom svedocio i clan Vodeceg tela Geoffrey Jackson.

      Избриши
  3. Što spada u Mojsijev zakon? Je li to zakon koji je dan Mojsiju i Izraelcima u ono vrijeme ili je to Stari zavjet ili svih pet knjiga za koje se misli da ih je napisao Mojsije?
    Jer u prvoj slici referenciraju na 1. Mojsijevu (knjigu) što predstavlja prvu knjigu Biblije, Postanak i govore o zakonu koji je dan Noi i njegovim sinovima, pa otud ono "da smo njegovi potomci".
    Naravno, slažem se da su Jehovini svjedoci to sve zakomplicirali, jer u jednom slučaju smo potomci Noe i moramo se držati zakona koji su dani Noi, ali u drugom slučaju se ne moramo držati zakona koji su dani Mojsiju iako smo i njegovi potomci.
    Ipak, djelomično ću stati u njihovu obranu, pa reći da postoje slučajevi kad treba slijediti zakone iz Starog zavjeta, npr. deset Božjih zapovijedi koje nisu nikad ukinute nego ih je Isus došao i ispuniti i još bolje sažeti sa dvije zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu, dok u nekim slučajevima više nismo obvezni slijediti stari zakon, npr. obrezanje i slično, tj. oni zakoni koji su nam apostoli rekli da su neobvezujući.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман12. март 2012. 13:34

    Samo pročitaj ceo odlomak od početka i neće biti nikakvih nejasnoća, tamo Piše: "Jehova je rekao Noi i njegovoj obitelji...a pošto smo mi njihovi potomci, taj zakon obavezuje sve nas" - "taj zakon" nije Mojsijev zakon, budući da se on(Mojsije) rodio tek vekovima kasnije. "Zakon" o kom se govori je zakon dat Noi u to vreme. 'El sada malo jasnije?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru,molim te komentariši i druge postove.Meni je drago da oni koji budu čitali ove postove vide kako Jehovini svedoci tumače ono što ovde piše.Mislim da je pošteno da se čuje i druga strana.
      Na osnovu napisanog i onoga što je komentarisano neka svako zaključi šta misli da je ispravno.
      El to korektno? :)

      Избриши
    2. Анониман31. мај 2013. 02:34

      bijo sam dovoljno dugo sa pentekostalcima i sa jehovinim svjedocima , a prije toga sam imao totalni intimni duhovni odnos sa bogom . boga sam osobno zamolijo da me sačuva od krivih učenja, i bog je to učinijo jer je vidjeo stav moga srca da žarko želim istinusa jehovinim svjedocima sam proučavo bibliju nekih 18 mjeseci , to jest sa mladim bračnim parom i muž i žena su doktori, u osjeku. tako ugodno se nisam nikad osječo , strašno puno pitanja sam im postavljo nebi li ih uhvatijo lažijama i krivom nauku, ali pazite dotle sam jako dobro poznavao bibliju , jer prvo s
      am dobijo svjedočanstvo iz prve ruke od samoga boga, pa tek onda sam išao ka njima, jer to je ključ .. nitko od jhovinih svjedoka nije bijo napastan prema meni , imali su jako puno strpljena prema meni i razumjevanja, dapače ja sam prema njima na neki način bijo napastan i nerazuman ' aoni su sve to ponizno podnosili , i nikad nitko nije tražijo da dajem novce , oni su meni na neki način materijalni pomagali, pri kraju mjeseca kad nisam imao stvarno šta da jedem , oni su sami prepoznali moju potrebu i nisu licemjerno djelovali , več su sa ljubavlju djelovali , priznajem i tu sam ih iskušavo, dakle oni su se besprjekorno pokazali i na djelu koju su pokazali sa ljubavlju , i tu sam ih iskušo . kod tog bračnog para sam proučavo onu knjigu što biblija zaista uči, taj bračni par je se trudijo oko mene sa poštovanjim i ljubavlju , puno toga su mi praštali , i ono najvažnije nisu me osudjivali, več su me neprestano ohrabrivali , jer mene je moja rodmina totalno odbacila , i nitko mi od njih nije rekao ti moraš ovo ili ono , več su me bodrili da sam počnem proučavat bibliju i da se molim bogu , da bi steko ja sam intimni duhovni odnos sa bogom jer je to najvažnije. da nebi doživijo ono najgore , , što če isus morati reči na sudnjem danu jer je pravedan na svog oca , a to glasi idite od mene jer vas nikada nisam poznavao .a temeljno piše , otkrivenje 22=15, pomno promislite , ja nisam njihov navijač niti su me oni obmanili tobože . ja samo realno i logički dajem svoje osobno mišljenje ko je se temelji na čvrstim dokazima , ja nisam sa njima bijo 10 dana , več bezmalo 2 godine. tako da imam potpuno pravo pohvaliti jehovine svjedoke, isus je jasno rekao , nemojte osudjivati nikoga da vam nebude sudjeno, ili klevetati, nemojmo se zavaravati bog se neda prevariti , i svoje slave neda nikom, i zato preispitajmo sami sebe dali imamo svoj osobni duhovni odnos sa svemogučim bogom i njegovim sinom isusom kristom. postoji ono najgore da nebude kasno, a to je največa tragedija što može zadesiti čovjeka. pazimo otac je prebacijo svu vlast na svojega sina , da može suditi cjelom čovječanstvo, i neomalovažajmo božje milosti i strpljenja koje je dao za sinove ljudske, sotoni je cilj da okleveta jehovine svjedoke pred ljudima , da bi sprečijo istinu o bogu i kakav bog ima dobar plan za sve ljude, a šta nam naša vlastita savjest govori o svemu ovome , ako malo dublje razmislimo, bog se neda zavaravat, jer on savršeno poznaje naša srca i našu savjest i to u potpunosti, i zato budimo ponekad lukavi kao zmije , a ponekad bezazleni kao golubovi , al da to bude sve u dobrim namjerama.

      Избриши
    3. "boga sam osobno zamolijo da me sačuva od krivih učenja, i bog je to učinijo jer je vidjeo stav moga srca da žarko želim istinu"

      Ako ti je stvarno stalo do istine ti ćeš ceo ovaj blog pregledati i dokazati argumentima da ništa od napisanog nije istina.Želim ti puno snage da to učiniš i da se uveriš da je "istina Kule stražare"(koja ne sme da se proverava) samo mešavina malih, ali važnih laži sa istinom.Istina prijatelju nije istina ako u njih ima i trunka laži.Zato te molim da odvojiš vremena i da sve postove argumentovano oboriš.Zato se na ovom blogu ne brišu komentari, jer se ja ne bojim istine.Kula stražara na protiv se boji i zato ne dozvoljava svojim sledbenicima da proveravaju.Pitaj u svojoj skupštini da li smeš da pišeš ovde komentare.I opet te molim da proveriš ,ne zbog mene i mog bloga nego tebe radi kada kako kažeš "žarko želiš istinu"

      Избриши
  5. Анониман30. март 2012. 19:39

    Cinjenica je da mi stalno trazimo sta kod koga ne valja,umesto da trazimo sta je to dobro i da svi sirimo Rec Boziju i radost,ljubav koja je od Boga data.Ti si samo citao knjige i osudjujes ih na kontu toga,a nikada nisi otisao na njihove sastanke niti pricao sa njima.Konkretno sta ja dobijem kada odem u Crkvu?Pravoslavnu nista ne razumem posto se prica na staroslovenskom jeziku ,a i popovi nesto pricaju brzinski ili sebi u bradu ,imam osecaj samo da nas otaljigaju,pa nista ni ne razumem.Da li se moze otici kod popova i pricati sa njima o onome sto je u Bibliji napisano.A kao drugo transfuzija krvi i nije zdrava.Pitaj lekare da li postoji zamena da se ne bi dobila ljudska krv.Ima je...raspitaj se i sta je zdravije da li ljudska krv ili zamena.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To što ti misliš da sam samo knjige čitao varaš se.Naravno da posećujem njihovu skupštinu.Pohađam i "besplatni biblijski kurs".Družim se sa Jehovinim svedocima i na takav način iz prve ruke saznajem kako reaguju kada čuju istinu .Odbijaju da te saslušaju.
      Šta ti misliš?Ako si potpuno sigurna u nešto da li bi se bojala provere?
      E vidiš oni se boje jer slute šta će biti ako provere.

      Избриши
    2. Dela Apostolska 15-28 .......  Jer sveti duh i mi odlučili smo ne stavljati nikakvo dodatno breme na vas, osim ovoga što je potrebno:  uzdržavati se od onoga što je žrtvovano idolima, od krvi, od udavljenoga i od bluda. Budete li se čuvali toga, bit će vam dobro. Ostajte zdravo!
      Proverio??
      Znaci ta zapovest ostaje osim ako ne verujes ni sta je apostol Pavle napisao?

      Избриши
  6. Анониман10. јул 2012. 18:00

    Znaci ti san sebe zavaravas... ucis o drugoj veri i samo ne mogu da razumem da li ti uopste i napredujes u njoj?... da li napredujete sa poglavljima ili stalno stojis na jednom jer "kurs" ide tako sto se obradi cela knjiga i na osnovu stecenog znanja se prelazi na visi nivo spoznaje i sa time i na druge knjige.
    Zavaravas i sebe i njih sa svojom pojavom na njihovim sastancima je pevajuci pesme i slusajuci propovedi ti u sustini gubis vreme na njima jer ako ti to ne sluzi ni za sto, nego samo da z... svedoke onda si jako u krivu.. Cemu sve to ??? Igras se sa sobom

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман22. јул 2012. 15:16

    Ti koji se predstavljaš da proučavaš a stavljaš samo bombe, mine, da bi tuđe sveto ono što je sveto razarao, ti bi trebao da budeš diverzant. Koja si ti opičena budala!!! Luđak !!! ako ti se ne sviđaju, šta bolan jadan ih pljuješ! jesi li ti to spasioc? Ajde tite ti, dođi u džamiju, crkvu ili neku pol.organizaciju pa stisni da ne kažem šta, pa pljuj po drugima tako. Ode ti life za par sekundi - mrak te pojeo care moj!!! Budeš li nastavio da pljuješ i ružiš drugo i druge, stari moj ne gine ti front off line. Nemoj da talambiras po jajima tamo gdje ne treba. Okjani se ljudi koji ti ništa ne rade a ako ko hoće da ide šta te briga. imaš pravo da ne vjeruješ ali ovu stranicu nemoj širiti mržnjom prema njhima. Allah imanet dostume!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Opširan odgovor ovde
      http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2012/07/komentar-nad-komentarima.html

      Избриши
    2. Анониман2. март 2013. 00:56

      o vidi pa ti si bosanski jehov,kad pravite masovne orgije?

      Избриши
  8. Анониман31. јул 2012. 22:30

    Ma pusti budale da pišu budalaštine,kada se oni budu zarazili nekim boleštinama usled primanja transfuzije krvi na primer Eids ili hepatitis onda će im opet Bog biti kriv,pošto je po njihovom uvek Bog kriv za sve.To su maloumnici teški seljaci koji neznaju dalje od svog nosa a prave se pametni pa sole pamet opet nekima kao što su oni.
    Neka sami potraže na internetu šta kažu svetski hirurzi o transfuziji i koja je opasnost.
    Mnogi lekari i hirurzi su pravili teatar kad svedoci nisu primali krv ali sad se njima vraća bumerang na njihovu glavu jer svuda u svetu pa i kod nas u Srbiji ima sve više lekara i hirurga koji rado operišu svedoke bez transfuzije krvi.
    Pre oko pola godine na Austrijskoj televiziji na udarnim vestima su izvestili da hirurzi u bolnici u Insbrucku ne daju više nikome transfuziju krvi jer su ustanovili kroz dugogodišnju praksu da je krv jako rizična i opasna po život.OPerisali su jednu bebu od par meseci,bila je operacija srca i to bez transfuzije krvi.Kasnije ćub staviti ovde kako mogu svi pogledati tu vest na internetu da se uvere da i neki drugi imaju isto mišljenje kako Jehovini svedoci.Samo ovakvim seljacima koji pišu ovde protiv svedoka treba još 1000 godina da budu u koraku sa svetom i to ne samo po pitanju transfuzije nego po mnogim pitanjima.Ali pustimo ih da se isprazne pa će videti sami da nisu u pravu.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман31. јул 2012. 23:33

    ISPRAVKA na prethodni citat.Operacija deteta nije bila u Insbrucku već u Linz-u Austrija.Pogledajte na www.youtube.com izjavu hirurga iz bolnice u Linzu koji naravno nije Jehovin svedok šta kaže o opasnosti transfuzije krvi.Ovakvih hirurga naravno ima i u Srbiji na primer u Beogradu , Požarevcu i još mnogim gradovima u Srbiji.Naravno ima i onih koji neće da operišu Jehovine svedoke bez transfuzije.To je njihova lična stvar i odluka.
    POGLEDAJTE SLEDEĆE KRATKE IZJAVE HIRURGA IZ LINZA:
    http://www.youtube.com/watch?v=5fQ5csGHz2U
    ORF 2 - Bluttransfer kann Leben gefährden – Bluttransfusionen
    http://www.youtube.com/watch?v=WiDJhzYkphI&feature=related
    BLUT - Herz OP ohne Blut

    Za vas kritičare Jehovinih svedoka posebno važi,neka se vidi ko je fanatik,Jehovini svedoci ili vi.
    Ali vi ako hoćete uzmite transfuziju i kad niste u opasnosti možda će vam nešto pomoći.

    ОдговориИзбриши
  10. U kontaktu sam sa JEhovinim svedocima od 1993-94 te godine. Proucavao sam, isao na kongrese, na sastanke jos uvek idem. Mogu reci da sam dosta upucen u sve njihove pore. Ovoliko tracenje vremena kao sto je recimo ova tema ili gde je covek koji pise ovaj post (verovatno od opsednutosti JS) poceo da vidi slike drugacije te je u stilu Leonarda Da Vincija te je negde video u knjigama JS na raznim slikama neke znakove koje izgleda samo on i vidi.. Ovo je bukvalno stih koji se obistinio na delu, UPORNO TRAZECI TRUN U TUDJEM OKU A BALVAN U SVOME NE VIDI. Ovolika energija pretocena u mrznju i izvrtanje cinjenica se tesko moze sresti, mada kada sotona vodi svoje sledbenike sve je moguc ljudi pa i ovo cudo ovd sto sretoh.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман7. март 2013. 16:34

    Vama se obracam, vama sto vas uce js iz svojih knjiga. Uce vas da Isus nije BOG.Ali je jedini posvedocen od Boga, zato vas oni ne mogu spasiti ko je njih posvedocio. Uce vas greskama drugih religija, a njihova greska je najveca. Isus je dosao nevidljiv, to je hula velika. Od njegovog obecanja svi narastaji broje godine, za taj najvazniji dan u covecanstvu DOLAZAK NASEG GOSPODA. Kako oni mogu da budu zamena gde to pise, pozivaju se na vernog i razboritog roba. Ko je rekao robu da preuzme slavu sebi. Taj rob je samo zeljan novca i poziva se na stihove, prva mojsijeva 3. 5 nego zna Bog da ce vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oci, pa ce te postati kao bogovi i znati sta je dobro sto li zlo. Nemojte da vas ovom poznanju uce njihove knjige. Isus je dobro ostali nevaljaju. Shvatite nema drugog imena. NJihov osnivac je amerikanac biznismen koji je imao jaku medisku kampanju, i americki ustav dao slobodu da javno u ime zakona osnuje svoju organizaciju. Isus nije bio biznismen zakon ga progonio i polozio svoj zivot za sve da ni jedan ne propadne koji veruje. Oni omalovazavaju naseg spasitelja on ce doci u slavi i sili ane kako oni objasnjavaju. Pismo upozorava na prevarante ne samo oni ima ih puno. sa ljudske tacke gledista oni su posteni ljubazni cisti, lepo obuceni, ali shvatite to sve odgovara opisu iz matej 7.15 oni samo potvrdjuju sto pismo kaze kad njih ne bi bilo onda je Hrist govorio u prazno. To je samo lukavi nacin satane. Nemojte zaboraviti za veliki vavilon tacno je da ce on propasti ali Bog s ljubavlju se obraca tom narodu pa kaze,IZADJITE IZ NJEGA NARODE MOJ, Zapazite da kaze narode moj. Znam da ce vas na to i js uputiti to vam dobro kazu to je otpad koji je isto najavljen u pismu. i njihove nauke su djavolske lazu lazu lazu i nije ih sramota. Ovo treba da radite. Ne mrzite nikoga Svima oprastajte i cinite ljudima ono sto zelite da oni vama cine. svaku laz obelodanjujte, nema nista tajni sve ce se saznati. Pratite znake vremena, a to jedino mozete ako ste upuceni iz pisma. ZNACI STRAZITE. Kako ce te prepoznati zig zveri ako ne pratite,to je vreme velike nevolje u mateju 5. 6. 7. kako da se ponasate u velikoj nevolji. To cinite to je ljubav prema nasem Gospodu on je volio nas. U to vreme mozda vas izdaju i roditelji i braca sestre prijatelji to je ocekivano, ali se nebojte Bog je sa vama, ne bojte se ni stradanja, jer ce te naci zivot vecni. Ne bojte se ni za sta previse JER JE OBECAO ONAJ KOJI JESTE IZBRISACU SVAKU SUZU SA OCIJU NJIHOVIH. Da se vratim na temu. Ako su vas svedoci vec poucili da ne slavite bozic uskrs razne proslave, to im je ispravno poslusajte. TEMA STO SAM VAM HTEO RECI JE NEMA DRUGOG IMENA POD NEBOM SAMO ISUS HRIST POSVEDOCEN OD BOGA OCA AMNIN.

    ОдговориИзбриши
  12. Kulu strazara pisu strane obavestajne sluzbe zavisno od njihovih trenutnih interesa,dok ovi maloumnici slepo prihvataju sve njihove ideje.

    ОдговориИзбриши