субота, 4. јун 2011.

Čupanje iz konteksta

O čupanju citata iz konteksta i njihovom primenjivanju po potrebi ste sigurno već čuli.
Evo jednog primera kako to izgleda .
Iz knjige "Raspravljanje na temelju Svetog pisma" (koja je u stvari prava riznica) sam uzeo ovaj primer:




Šta je po Bibliji kazna za greh?
Rimljanima 6.23:    "Plata za greh je smrt."

i

Je li onaj koji umre podložan nekoj daljnjoj kazni za svoje grehe?

Rimljanima 6.7 :"Ko je umro,oslobođen je od svog greha"

Jehovinom svedoku su ovi citati dovoljni. On ih citira i primenjuje. Da li čita celo poglavlje i razmišlja o kontekstu i da li može samo da se iseče deo rečenice?

Ne!

Samostalno razmišljanje se kod Jehovinih svedoka sprečava.
Samo zajedničko čitanje spremljenih tekstova sa ovako iseckanim citatima se odobrava. Na takav način ni jedan član organizacije nikada neće doći u situaciju da razmisli o celom poglavlju o kome je reč. Zato postavljam celo poglavlje  kao osnovu za razmišljanje o učenju Jehovinih svedoka.


LB) Rimljanima glava 61 Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grehu, da bi se umnožila milost? Nipošto!2 Jer mi koji umresmo grehu, kako ćemo još živeti u njemu?3 Neznate li da svi koji smo se krstismo u Isusa Krista, u smrt njegovu krstismo se?4 Tako se s njim pogrebosmo krštenjem u smrt njegovu, da kao što uskrsnu Krist iz mrtvih slavom očinom, tako i mi u obnovljenju života da hodimo.5 Jer ako smo jednaki s njim jednakom smrti, bićemo i jednakim uskrsenjem,6 znajući da se stari naš čovek razape s njime, da bi se uništilo telo greha, da više ne budemo robovi greha;7 jer koji umre oprosti se od greha.8 A ako umresmo s Kristom, verujemo da ćemo i živeti s njim,9 znajući da Krist, uskrsnuvši iz mrtvih, već više ne umire, i smrt više nema vlasti nad njim.10 Jer što umire, grehu umre, jedanput za svagda, a život koji živi, on Bogu živi.11 Tako i vi dakle držite sebe da ste mrtvi grehu a živi Bogu u Isusu Kristu.12 Da ne zavlada dakle greh u vašem smrtnom telu, i ne slušajte ga u žudnjama njegovim.13 Niti dajte udova svojih grehu za oružje nepravde, nego dajte sebe Bogu, kao koji ste živi iz mrtvih, i prinesite ude svoje Bogu kao oruđe pravde.14 Jer greh neće imati vlsti nad vama, jer vi niste pod zakonom, nego ste pod milošću.15 Šta dakle? Hoćemo li grešiti, kad nismo pod zakonom nego pod milošću? Nipošto!16 Ne znate li da kad se predajete nekome za robove da ga poslušate, robovi ste onoga koga slušate, bilo to greha, koji vodi u smrt, ili poslušanja koje vodi u pravdu?17 Hvala dakle Bogu što kao bivši robovi greha, postadoste od srca poslušni nauci kojoj ste se predali.18 Oslobodivši se greha postaste služitelji pravde.19 Kao prost čovek govorim zbog slabosti puti vaše. Jer kao što dadoste ude svoje u službu nečistote i bezakonja na bezakonje, tako sad dajte udove svoje u službu pravde na posvećenje.20 Jer kad bejaste robovi greha, prosti bejaste od pravde.21 Kakve dakle onda dadoste plodove? Plodove za koje se sad stidite. Jer je kraj tih stvari smrt.22 Ali sad, oslobodivši se greha i postavši služitelji Božji, imate kao plod svoje posvećenje, a kao kraj život večni.23 Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Isusu Kristu, Gospodu našemu. iako svet, izazvao je prijestup čineći da se spozna greh - Borba puti s duhom


Po učenju Jehovinih svedoka su Hitler, Staljin i svi ostali nevaljalci oslobođeni greha jer su umrli.
Pošto ni pakao po učenju Jehovinih svedoka ne postoji,  sve je super.
Nema greha, nema pakla...
Molim onog Jehovinog svedoka koji bude ovo čitao da dobrano prostudira ovo poglavlje i razmisli o učenju Kule stražare.

2 коментара:

  1. Анониман6. мај 2014. 16:34

    MA KOJI SI TI PEDERAS PEDOFILSKI ZORANE DOSAO SAM TI U WIEN ALI NISI IZASAO ...KOJI SI TI DJUBRE KOJI SI SILOVAO DEVOJCICU OD 11 GODINA .... A OVDE GLUMIS MUTTER THERESA ...PA HAJDE CEKAM TE DA MI SE JAVIS ...ALI ZAPAMTI NA PRAGU SAM TI DA TE PRONADJEM TO BUDI SIGURAN DA CU TE NACI NECET NI TVOJ BOG DA TE SPASI IMAS TI FINO MOJ SKYPE ZNAS KO SAM JA TURCINA :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман10. мај 2014. 16:16

    A koliko je bio u zatvoru Zoran zbog tog zločina? Ipak pedofilija se u svim zemljama rigorozno kažnjava!

    ОдговориИзбриши