недеља, 10. јун 2012.

Jedan (neimenovani)stručnjak

Kada nam u razgovoru neko da bi potkrepio svoj iskaz kaže "jedan stručnjak tvrdi  to i to", šta očekuje od nas?
Naravno, svi mi znamo da je stručnjak izraz na nekog ko je u svojoj profesiji ugledan zbog svoje učenosti, odatle i titula doktor što znači učeni. Postoje ljudi koji su se specijalizovali i važe za stručnjake na nekim određenim poljima i njihovo mišljenje je za nas merodavno.

Logično pitanje na pozivanje na nekog stručnjaka bi bilo :"A koji je to stručnjak što to tvrdi?"
Zar ne?
Ako sam se pozvao na jednog stručnjaka znači da znam i koji je to određeni stručnjak.

Da li je važno da i moj sagovornik koga pokušavam da ubedim u istinitost moje tvrdnje koju potkrepljujem mišljenjem "jednog stručnjaka"treba da zna koji je to stručnjak?

Naravno da treba, jer ako ne zna koji je stručnjak u pitanju ne može da proveri da li je istina to što mu govorim.

Potkrepljivati svoje tvrdnje mišljenjem neimenovanih stručnjaka je prosta manipulacija uma sagovornika, odnosno u ovom slučaju čitaoca Kule stražare.

Evo nekoliko primera gde se Kula stražara poziva na neimenovane stručnjake. Razmislite malo o ovom.
Posebno je zanimljiv primer "stručnjaka za grčki" koji piše o rimskom pravu. Uostalom svi primeri su zanimljivi, jer su očigledan primer nametanja mišljenja čitaocu.

Osim toga imamo i anonimne prevodioce Novog sveta, ali je to priča za sebe iz kog razloga su oni "želeli"da budu anonimni.

 
Kula stražara  15. 3. 2006 str. 19 Služiš li u skupštini koja djeluje na stranom jeziku? ***Jedan stručnjak koji proučava vjerske skupine kineskog govornog područja u Europi napisao je da su Jehovini svjedoci ”nadnacionalni“.

Kula stražara 15. 2. 2005 str. 24 ’Ako si prisiljen na službu‘ ***Jedan stručnjak za grčki jezik kaže: ”Bilo koga se moglo prisiliti da dio puta nosi vojnu opremu ili obavlja bilo koju službu koju bi mu okupator nametnuo.“

Kula stražara 1. 3. 2005 str. 17 odl. 7 Mudri savjeti za bračne parove ***Jedan stručnjak za grčki jezik piše: ”Prema rimskom zakonu žena nije imala nikakva prava.


Kula stražara 1. 1. 2000 str. 22 ”Poljska braća“ zašto ih se progonilo? *** Ta Biblija nije bila prevedena s originalnih jezika, već je bila prijevod latinske Vulgate i jednog tada suvremenog francuskog prijevoda. ”Vjerodostojnost i točnost misli žrtvovane su u korist ljepote stila“, kaže jedan stručnjak. Učinjene su mnoge greške.

Kula stražara  99 15. 10. str. 15 Opraštaj od srca ***Jedan stručnjak navodi da je hebrejska metafora upotrijebljena u Miheju 7:18 ”uzeta iz ponašanja putnika koji prolazi, ne primjećujući objekt kojem ne želi obratiti pažnju.

Kula stražara  96 1. 12. str. 16 odl. 6 Mladi koji se sjećaju svog Stvoritelja ***Jedan stručnjak kaže da hebrejska riječ koja se prevodi sa ”sjećati se“ često ukazuje na ”misaonu naklonost i na postupak koji ide uz sjećanje“.

Isaijino proročanstvo -1 pogl. 3 str. 26 odl. 10 ’Dođite da ispravno postavimo stvari‘ ***Jedan stručnjak za hebrejsku gramatiku kaže da se prva zapovijed, ”umijte se“, odnosi na početni postupak čišćenja, dok se druga, ”očistite se“, odnosi na kontinuirano nastojanje da se ta čistoća održava.
Isaijino proročanstvo -2 pogl. 27 str. 401 odl. 23 Jehova blagoslivlja čisto obožavanje ***Jedan stručnjak za hebrejsku gramatiku kaže da izraz ’vidjet ćete‘ ukazuje na to da će izgnanicima koji se vrate u svoju obnovljenu zemlju ”pred očima biti radost“ gdje god da pogledaju.


Približi se Jehovi  pogl. 1 str. 9 odl. 8 ”Gle, ovo je Bog naš“ ***Jedan stručnjak za biblijski hebrejski objašnjava taj izraz ovako: ”O kakvoj god da se situaciji ili potrebi radi (...), Bog će ’postati‘ rješenje i udovoljiti toj potrebi.“
Kula stražara 1. 4.  2002 str. 3 Treba li se vjera temeljiti na razumu? ***U pogledu situacije u Sjevernoj Americi jedan je pisac s područja religije rekao: ”Kršćanstvo (...) se često pokazuje površnim, [a] njegovi su pripadnici slabo vjerski obrazovani.“ Jedan je anketni stručnjak otišao tako daleko da je žitelje Sjedinjenih Država opisao kao ”naciju nepismenih što se tiče poznavanja Biblije“.

Kula stražara 1. 10.  2001 str. 9 odl. 6 Oponašaj Jehovu u odgajanju svoje djece ***A jedan stručnjak za grčki jezik kaže da se takva ljubav ”uvijek ne poklapa s prirodnom naklonosti“. 


Ovako izgledaju renomirani stručnjaci raznih struka. Kada se neko pozove na imenovane i prave stručnjake, a da pri tome može da i navede mesto gde je neki određeni stručnjak nešto rekao onda nema problema.






1 коментар:

  1. Auuuuuu ! Koliko STRUČNJAKA imaju JS. Nisam znao.
    Pa kako ćemo im mi sada laici iz ostalih Crkava parirati ? Ima da nas ispreslišaju i ispreskaču nadugačko i naširoko po svim spornim PITANJIMA i DOKTRINAMA iz biblije!!! Kao profesori malu decu! Nastradali smo.
    Jedino nam ostaje da se što pre pokrstimo u JS.

    ОдговориИзбриши