понедељак, 7. мај 2012.

Ozbiljni istraživači Biblije

Jehovini svedoci su se od 1881. do 1931. nazivali "Ozbiljni istraživači Biblije".
Iako se više ne zovu tako, sebe smatraju za jedine i najbolje poznavaoce Biblije.
Ovaj primer sam uzeo iz relativno novog izdanja Kule stražare od 1.1.2004.




Zašto je Noa prokleo Kanaana?
 Kanaan je najvjerojatnije bio kriv za nekakvo oskvrnuće ili nastranost u povezanosti sa svojim djedom Noom. Iako je Kanaanov otac Ham bio očevidac tog incidenta, on nije ništa poduzeo, ali izgleda da je počeo širiti priču o tome što se dogodilo. Međutim, Noina druga dva sina, Sem i Jafet, odlučila su nešto poduzeti pa su pokrili svog oca. Oni su zbog toga dobili blagoslov, Kanaan je bio proklet, a Ham je doživio poniženje zbog sramote koja je pala na njegovo potomstvo.

Čitajući ove redove stekao sam utisak kao da prepričava neko kome stvarno nije jasno, a pokušava da objasni. (A kad slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti.) Kao kada priču prepričava neko po sećanju, a nije baš siguran šta je i kako bilo. Od ozbiljnog proučavanja je to jako daleko.

Da ne zaboravimo da je Kula stražara "božiji kanal istine".
Kada neko napiše "najverovatnije" znači da misli da je tako, ali nije baš siguran u to. O kakvoj je to povezanosti "najverovatnije" reč?
Piše da je Ham bio očevidac tog incidenta.

To je objašnjenje "ozbiljnih istraživača Biblije"?

Ham nije bio "očevidac" nego počinitelj tog incestnog incidenta.
Koliko su se "ozbiljni istraživači Biblije" trudili da prouče Bibliju vidi se iz ovog primera.
Za proveru uzmite 3.Mojsijevu 18.7 Zakon o golotinjama.

Razmislite o svim ostalim "objašnjenjima" i tumačenjima "vernog i mudrog".
Proverite, pa onda odlučite da li da mu verujete.



5 коментара:

  1. Jeste. To što si izneo je sve tačno. Jedino si zaboravio da Bog ne komunicira sa Kulom Stražarom 24 časa dnevno. Već 23 časa i 56-59 minuta. I baš u tom trenutku nije bio u kontaktu sa Kulom Stražarom – te je zato tako napisano – NAJVEROVATNIJE.
    Inače JS sve ostalo znaju 101 %

    1. Мојсијева 9: 20 А Ноје поче радити земљу, и посади виноград. 21 И напив се вина опи се, и откри се насред шатора свог. 22 А Хам, отац Хананцима, виде голотињу оца свог, и каза обојици браће своје на пољу. 23 А Сим и Јафет узеше хаљину, и огрнуше је обојица на рамена своја, и идући натрашке покрише њом голотињу оца свог, лицем натраг окренувши се да не виде голотиње оца свог. 24 А кад се Ноје пробуди од вина, дозна шта му је учинио млађи син,
    25 И рече: Проклет да је Ханан, и да буде слуга слугама браће своје! 26 И још рече: Благословен да је Господ Бог Симов, и Ханан да му буде слуга! 27 Бог да рашири Јафета да живи у шаторима Симовим, а Ханан да им буде слуга!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro si rekao, 1-4 minute pričate razumno. Mozak se ponekad umori od gluposti.
      Recimo da si u pravu: Bog sa Kulom stražarom komunicira skoro 24 h. Nekoliko minuta u toku dana pričate nebuloze.
      Koliko se onda nakupi gluposti od osnivanja, 1876. godine? Jeste li o tome nekad razmišljali?

      Избриши
    2. Je li ti kritikujes Bibliju ili svedoke? To pise u Bibliji . Hajde protumaci ti ako znas.

      Избриши
  2. Jehovini svedoci u svojoj literaturi govore o broju knjiga Novog Zaveta, o bogonadahnutosti, a veći njen deo zauzet je dokazivanjem da je Biblija istinska reč Božija. Međutim, ni reči o načinu nastanka Svetog Pisma kao zbirke nadahnutih knjiga, ni reči o istoriji kanona, prvim hrišćanima i ranohrišćanskim delima.

    692. godine vaseljenski sabor potvrđuje kanon od 27. knjiga. Po Jehovinim svedocima, vaseljenski sabori su skupovi poglavara već davno pale Crkve [Čovečanstvo u potrazi za Bogom, str. 276], koja je iskrivila hrišćansku nauku sredinom III stoleća. Zašto Jehovini svedoci koriste knjigu koju je kanonizovao jedan takav skup?

    Crkva je oformila kanon Novog Zaveta, te on ima korene u Crkvi, a ne obrnuto, dok se učenje Jehovinih svedoka zasniva na Svetom Pismu, ili tačnije, na uverenju jednog čoveka, Čarls Tejz Rasela, da je jedino on mogao ispravno protumačiti Sveto Pismo.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман25. март 2013. 19:15

    Ne stoji crkva iza novog a ni starog zaveta, vec verne sluge, crkva je tu da pregleda, odobri, i.t.d. Hrist je najavio ko stoji iza njegovih reci i ko ce na vreme, preneti, njegova ucenja.

    Sto se tice ucenja ks. Ne uci se ono sto im neodgovara, sve je probrano.

    Tako da su zloupotrebili Sveto pismo. Evo jedan primer.

    Oni kazu mrzi sve sto mrzi jehova, onda to ucenje potkrepljuju, na primer psalmima Davidovim. Medjutim sta je Hriscanstvo, to je novo vino, i nova zakrpa. Stari zavet je za telesno, ako odatle ucis mrznju, onda ti je citav svet mrzak, isto kao prvom izraelu svi su bili necisti. Hristova nauka je nova ljubite svoje neprijatelje.

    Tako oni zamenili, mrznju uce iz starog zaveta, onda na jedan citat iz Biblije napisu 5 listova, i mrznja se radja. Od Hrista uzeli samo jedan stih Ljubite se medju sobom, sta je sa ostalima.

    To su trikovi ks, kad vam dodju u kucu, ako ne priznate njihovu nauku, vi ste zlobni.

    Tako oni mesaju NOVO vino sa STARIM. To je fatalno pice kad se pomesa, narocito sa zlonamerom.

    ZATO SLUZE TE SILNE KNJIGE.

    ОдговориИзбриши