четвртак, 5. април 2012.

Da li Jehovini svedoci slave uskrs?

Danas Jehovini svedoci slave smrt Isusovu. To je jedini praznik u godini koji oni slave. O tome sam pisao prošle godine u ovom postu:Proslava Isusove smrti




O uskrsu se u mnogim brošurama i knjigama puno piše, ali uvek ubeđujući ljude da se pri tome slave neki paganski bogovi ili demoni. Što više, to bolje da ljudi od mase informacija previde onu najvažniju:

USKRS JE NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK! 
DA NEMA USKRSA NE BI BILO NI HRIŠĆANSTVA
SVI HRIŠĆANI SE RADUJU TOM DANU



Pogledajte jedan od nebrojeno mnogo primera. Ovako se ljudima zamazuju oči da se ne bi shvatili da treba slaviti taj dan.


Probudite se !  8. 4.1987 str. 19-20 Mnogo lica Uskrsa 
U mnogim zemljama, međutim, Uskrs znači slavlje, radovanje i veselje.U SAD i Njemačkoj djeca uzbuđeno odlaze u krevet nadajući se da će vidjeti uskršnjeg zeca. Ujutro će oni potražiti divno obojena jaja, koja je navodno ostavio tajnoviti zeko. U SAD je popularno tzv. kotrljanje jaja kod Bijele kuće na uskršnju nedjelju. Tisuće djece kotrljaju jaja po divnom travnjaku oko predsjednikovog doma. To kotrljanje bi trebalo predstavljati kotrljanje kamena od Kristovog groba. Ali, djeca zaboravljaju na to. Sve što znaju je to da je takvo kotrljanje vrlo zabavno.U drugim zemljama Uskrs ima još jedno lice — to je vrijeme za praznovjerne običaje.Uskršnja večer u Finskoj je noć u kojoj farmeri traže vukodlake, — vještici slična stvorenja koja nanose svakovrsne štete njihovoj stoci i imovini. Zapravo se, međutim, vjeruje da su vukodlaci stare žene koje se zlobno raduju tome da nanose štetu bolje stojećim susjedima. Uskršnji tjedan je savršeno pogodno vrijeme za njihov vandalizam. Praznovjerni Finci vjeruju da na Veliki petak i Uskršnju noć ima mnogo zlih duhova.Austrijskim parovima je rečeno da je tekuća voda naročito blagoslovljena na Uskrs. Zato oni čuvaju tu vodu za svoj dan vjenčanja. Prije nego što odu u crkvu, oni poprskaju jedno drugo tom vodom. Nadaju se da će to unijeti sreću u njihov brak.Na zvuk crkvenih zvona ujutro na Uskrs roditelji na Filipinama uhvate svoju malu djecu za glave i podignu ih u zrak. Oni vjeruju da će tako njihova djeca biti visoka kad odrastu.Da, različitim ljudima, Uskrs predstavlja različite stvari. Direktor jedne tvornice čokolade u Južnoafričkoj Republici kaže: “Uskrs predstavlja mogućnost da se više zaradi.” (U vrijeme Uskrsa 1985. godine njegova je tvornica proizvela preko pet milijuna čokoladnih jaja!) Čak se i židovski, muslimanski i hinduski trgovci priključuju uskršnjoj povorci. Jedan indijski trgovac koji živi u Južnoafričkoj Republici objašnjava: “Muslimani i Hindusi ne vjeruju u Isusa, no ipak neki od njih sudjeluju u Uskrsu i prodaju vruća peciva u obliku križa i uskršnja jaja.”Nedavno je Uskrs pridobio čak i politički aspekt, kao mogućnost za politički protest.Brazilci su pronašli jednu novu uskršnju žrtvu po kojoj će udarati. Dok su u prošlosti udarali po jednoj lutki koja je predstavljala Judu Iškariota koji je izdao Isusa, mladi sada udaraju po lutki koja nosi etiketu “Inflacija.”Međutim, nevjerojatno je to što svi ovi različiti običaji, tradicije i postupci, kako se vjeruje, služe jednoj zajedničkoj svrsi — proslavljenju uskrsnulog Isusa Krista. No, da li oni zaista služe toj svrsi? I odakle potječu ti običaji?

Нема коментара:

Постави коментар