четвртак, 3. мај 2012.

Besmrtna duša

Doktrina Kule stražare tvrdi da čovek nema besmrtnu dušu, nego da je on sam ta duša. Kada se negde govori o duši, da se misli na život.
U ovom postu bih želeo da se posvetimo 1.Samuilovoj glava 8.

U prevodu Novi svet su stavljani znaci navodnika. To je bilo potrebno da bi se čitaoc naveo da pomisli da nije reč o Samuilu, nego nekom drugom odnosno zlom duhovnom biću tj demonu.
Tekst je sa CD-a WTLIB a ovde možete videti skeniranu stranicu iz knjige Novi svet

3 U to vrijeme Samuel je već bio mrtav i sav ga je Izrael oplakao i pokopao u njegovu gradu Rami. A Šaul je istrijebio iz zemlje one koji su prizivali duhove i proricali događaje.
4 I Filistejci su se skupili te su došli i utaborili se u Šunemu. A Šaul je skupio sav Izrael i utaborio se na Gilboi. 5 Kad je Šaul vidio tabor filistejski, uplašio se i srce mu je snažno zadrhtalo. 6 Iako je Šaul pitao Jehovu za savjet, Jehova mu nije odgovarao — ni u snovima, ni preko Urima, ni preko proroka. 7 Na koncu je Šaul rekao slugama svojim: “Potražite mi ženu koja zna prizivati duhove da odem k njoj i pitam je za savjet!” A sluge su mu rekli: “Evo, u En-Doru ima jedna žena koja zna prizivati duhove!”
8 Tada se Šaul prerušio, obukao druge haljine i otišao s dva čovjeka. Kad su noću stigli k onoj ženi, on joj je rekao: “Molim te, gataj mi pomoću duha i dozovi mi onoga kojega ti kažem!” 9 Ali žena mu je rekla: “Pa ti dobro znaš što je učinio Šaul, kako je istrijebio iz zemlje one koji prizivaju duhove i proriču događaje. Zašto onda postavljaš zamku duši mojoj da me pogubiš?” 10 A Šaul joj se zakleo Jehovom: “Tako živ bio Jehova, nećeš biti kriva za ovo!” 11 Nato je žena upitala: “Koga da ti dozovem?” A on je odgovorio: “Dozovi mi Samuela!” 12 Kad je žena ugledala “Samuela”, stala je vikati na sav glas, a onda je rekla Šaulu: “Zašto si me prevario? Pa ti si Šaul!” 13 A kralj joj je odgovorio: “Ne boj se! Nego reci, što si vidjela?” Žena je nato rekla Šaulu: “Vidjela sam jednog boga kako izlazi iz zemlje.” 14 Šaul ju je upitao: “Kako izgleda?” A ona je odgovorila: “Izlazi jedan starac zaogrnut ogrtačem.” Tada je Šaul zaključio da je to “Samuel”, pa se poklonio i pao ničice, licem do zemlje.
15 A “Samuel” je upitao Šaula: “Zašto si me uznemirio dozivajući me gore?” Nato je Šaul rekao: “U velikoj sam nevolji jer su se Filistejci zaratili sa mnom, a Bog je odstupio od mene i više mi ne odgovara ni preko proroka ni u snovima. Zato sam dozvao tebe da mi kažeš što da radim.”
16 A “Samuel” je odvratio: “Zašto mene pitaš za savjet kad je Jehova odstupio od tebe i postao ti protivnik? 17 Jehova će učiniti kako ti je rekao preko mene. Istrgnut će Jehova kraljevstvo iz tvoje ruke i dati ga bližnjemu tvojemu Davidu. 18 Zato što nisi poslušao glasa Jehovina i nisi učinio što si trebao da Amalek osjeti usplamtjeli gnjev njegov, Jehova će ti danas tako učiniti. 19 Jehova će i Izraela predati zajedno s tobom u ruke Filistejcima i sutra ćeš ti sa sinovima svojim biti sa mnom. I tabor izraelski Jehova će predati u ruke Filistejcima.”
20 Nato je Šaul odjednom pao na zemlju koliko je dug, jer se silno uplašio zbog riječi “Samuelovih”. A ponestalo mu je i snage, jer nije ništa jeo cijeli dan i cijelu noć. 21 Kad je žena pristupila Šaulu, vidjela je da je silno potresen pa mu je rekla: “Evo, sluškinja je tvoja poslušala glas tvoj! Dovela sam u opasnost dušu svoju i poslušala sve što si mi rekao. 22 A sada te molim da ti poslušaš glas sluškinje svoje! Dopusti da pred tebe stavim komad kruha, pa jedi da ti se vrati snaga i da možeš poći putem svojim!” 23 Ali on nije htio, nego je rekao: “Neću jesti!” No sluge su ga njegovi zajedno sa ženom nagovarali te je na koncu poslušao glas njihov, ustao sa zemlje i sjeo na postelju. 24 A žena je u kući imala ugojeno tele. Brzo ga je zaklala, uzela brašna, umijesila tijesto i ispekla beskvasni kruh. 25 Sve je to stavila pred Šaula i sluge njegove te su jeli. Potom su ustali i još iste noći otišli.

Da bi se cela priča lepo složila bilo im je potrebno objašnjenje da nije duh Samuilov koji govori, nego da je u pitanju demon.
Evo kako je to izgledalo u Kuli stražari 1988





Da li se to zaista obistinilo?Samo djelomično. Saul je u bici s Filistejima, doduše, bio teško ranjen, ali umro je tako što je počinio samoubojstvo (1. Samuelova 31:1–4). A protivno predskazivanju da će svi Saulovi sinovi umrijeti s njim, nadživio ga je njegov sin Iš-bošet.


Izdvojio sam ovaj deo. Pročitajte pažljivo celo 28.poglavlje.
Šta kaže Samuilo?
"... i sutra ćeš ti sa sinovima svojim biti sa mnom...."
Delimično tačno?
Samuilo je rekao da će umreti, nigde nije rekao kako - nego jednostavno da će biti s njim. Jeste li ste primetili - nije rekao SVI sinovi kao što Kula stražara nameće čitaocu.

U nekoliko drugih izdanja se ovo spominjalo i svaki put su bila ista objašnjenja.
Postaviću na kraju posta slike iz tih knjiga da pogleda onaj koga interesuje.

Važno je za ovaj post što je Kula stražara da bi opravdala svoju doktrinu kako ne postoju besmrtna duša u više navrata nametnula čitaocu tumačenje koje funkcioniše samo u logičkoj konstrukciji njene organizacije.

Pošto su očigledno mnogi došli sami do zaključka da je ova priča neodrživa u Kuli stražari iz 2010 se apeluje na logiku bez spominjanja samoubistva i svih sinova.



Da citiram:
"A sada logično razmislite"
Uzmite Bibliju i pročitajte obe knjige Samuilove. Razmislite o Samuilu dok je bio živ i o onome što je govorio kada se obraćao iz mrtvih.
Demon?
Zao?
Lagao?


Razmislite ko vas u stvari laže!

Prilažem  primer iz knjige I ti možeš večno živeti u raju na Zemlji.





1 коментар:

  1. Анониман8. март 2013. 22:33

    Niko ne moze razgovarati sa mrtvima. Tacno je da mrtvi nista ne znaju, nista ne osecaju, nista ih ne boli, oni su apsolutvo neaktivni. Kad budu vaskrsnuti, secace se samo proslosti, nece imati nikakvu predstavu koliko je vremena proslo.Samo sto ce oko njih biti sve drukcije zbog razlike u kom su vremenu ziveli. Kao covek koji je sad ziv, a iz istorije zna sta se sve dogadjalo, i svestan je da on nikad nije cekao da se rodi, ma koliko vremena da je proslo pre njega. Tako ce biti nekome ko je umro pre 3000 godina ,vreme je proslo a on nije bio svestan. To je stanje kad Isus kaze za Lazara nas prijatelj zaspa, ima mnogo citata u Bibliji koji to objasnjavaju. Psalam 146.4. Medjutim satana odrzava svoju laz iz postanka, necete vi umreti, prva mojsijeva 3.4. Bog je rekao umreces. Pa sad Bog se dokazao upravo preko prorocanstava Isaija 48.3 onda po njemu znamo stanje coveka kad umre. Sta je jezero ognjeno i sumporno Otkrivenje 20.14. druga smrt, to je kraj tj smrt posle vaskrsenja, ako je neko bas,los. Samo da znate covek sam po sebi nije lis nego ga satana obmanjuje, i to je jedan primer sa Saulom, Satana nije stvoren los nego ga je mamla zelja da bude isti sa Bogom, isaija 14 4 pa nadalje. Adam i eva su imali sve ,ali su hteli vise, djavo ih prevario. znaci to je greh kad ides za svojim srcem, nasuprot Bogu. pogledajte zver koja vodi ovaj svet zna sta cini ali djavo joj dao moc pare slavu sve sto pozeli, to je zamka to je napast, kad Isus kaze sacuvaj od napasti i od zloga, znaci covek sam nije zao pa da nije tako zae bi dao sina na zrtvu, i sin sam kaze ja svoj zivot polazem da ga opet uzmem. Sve zabrane imaju u ponovljenom zakonu, da ne upadnemo u zamku demona.

    ОдговориИзбриши