понедељак, 2. јануар 2012.

Božić

Jehovini svedoci ne slave Božić. U mnogo publikacija se ponavlja uvek ista priča. Evo jednog od mnogih primera.
U brošuri Jehovini svjedoci i obrazovanje
str. 16-18

Božić
Božić se slavi po cijelom svijetu, čak i u mnogim ne-kršćanskim zemljama. Budući da većina religija kršćanstva prihvaća taj praznik, možda izgleda prilično iznenađujuće što Jehovini svjedoci donose odluku da ga ne slave. Zašto tako postupaju?
Kao što mnoge enciklopedije jasno navode, Isusov rođendan bio je proizvoljno određen kao 25. prosinca kako bi se poklopio s rimskim poganskim praznikom. Zapazite sljedeće izjave uzete iz različitih referentnih djela:
”Datum Kristovog rođenja nije poznat. Evanđelja ne ukazuju ni na dan ni na mjesec“ (New Catholic Encyclopedia, svezak II, stranica 656).
”Većina kršćanskih običaja koji sada prevladavaju u Evropi, ili su zabilježeni iz prijašnjih vremena, nisu istinski kršćanski običaji, već poganski običaji koje je Crkva apsorbirala ili tolerirala. (...) Saturnalije u Rimu pružile su model za većinu veselih običaja božićnog razdoblja“ (Encyclopædia of Religion and Ethics [Edinburgh, 1910], urednik James Hastings, svezak III, stranice 608-9).
”Božić se slavi 25. prosinca u svim kršćanskim crkvama od četvrtog stoljeća. U to vrijeme, to je bio datum poganskog praznika zimskog solsticija nazvanog ’Rođenje (latinski: natale) Sunca‘, budući da je izgledalo da se Sunce ponovno rađa kako dani opet postaju sve dulji. U Rimu je Crkva usvojila taj krajnje popularan običaj (...) dajući mu novo značenje“ (Encyclopædia Universalis, 1968, [francuski] svezak 19, stranica 1375).
”Na razvoj božićnog praznika utjecala je usporedba s poganskim proslavama Sol Invictus (Mitre). S druge strane, 25. prosinca, što je dan zimskog solsticija, bio je identificiran sa svjetlom koje je izbilo na svijet kroz Krista i simbolika Sol Invictus je tako prebačena na Krista“ (Brockhaus Enzyklopädie, [njemački] svezak 20, stranica 125).
Kako su neki reagirali kad su saznali činjenice o Božiću? The Encyclopædia Britannica primjećuje: ”1644. engleski puritanci su ukazom Parlamenta zabranili svako veselje ili vjerske službe, zbog toga što je to [Božić] poganski praznik, i naredili su da se slavi kao razdoblje uzdržavanja od jela. Karlo II je ponovo oživio svetkovinu, ali su se Škoti i dalje držali puritanskog gledišta.“ Rani kršćani nisu slavili Božić, niti ga Jehovini svjedoci danas slave niti sudjeluju u aktivnostima koje su povezane s Božićem.
Međutim, Biblija u povoljnom svjetlu govori o davanju darova ili pozivanju obitelji i prijateljâ na radostan obrok u drugim prilikama. Ona ohrabruje roditelje da školuju svoju djecu da budu iskreno velikodušna, umjesto da daju darove samo kad to društvo očekuje (Matej 6:2, 3). Djeca Jehovinih svjedoka poučena su da budu tolerantna i da pokazuju poštovanje, a to uključuje i priznavanje prava drugih da slave Božić. Zauzvrat, ona cijene kad se poštuje njihova odluka da ne učestvuju u božićnim proslavama.


Upotrebljavaju se mnoge "činjenice" o paganskom (inače omiljen izraz Kule stražare za sve proslave) poreklu proslavljanja Božića.
Puno, jako puno je napisano o razlozima protiv Božića tako da Jehovin svedok izgubi iz vida šta se uopšte slavi tog dana.
Navodi se da se ne zna tačno dan ili da je u ranijim društvima na taj dan slavljeno nešto pagansko, pa da se u stvari i dalje slave paganski bogovi ili običaji.

Kada bi se ravnali po tome šta je ko kog dana slavio u istoriji, za svaki dan bi se moglo naći barem nekoliko paganskih proslava.

Šta je najvažnije u slavljenju Božića?

Šta mi slavimo?

Slavimo dolazak Isusa našeg Boga koji je došao u telu (1.Timoteju 3.16) da nas spase.
Ne slavimo nikakve paganske praznike, nego dan Spasiteljevog dolaska.
Radujemo se tom danu, jer je Božić  HRIŠĆANSKI najlepši praznik.
Onaj koji se ne raduje Isusovom prvom dolasku, će poverovati i da je Isus već došao drugi put nevidljivo.
Čitajte Bibliju i uverite se sami da je taj dan došao samo u Kuli stražari.
Kome ćete poverovati Bibliji ili Kuli stražari?
Ja bih vam toplo i bratski preporučio da izaberete Bibliju.

Kada vam Kula stražara iznosi tolike "paganske dokaze" razmislite zašto ona ne želi da vi slavite Hristovo rođenje?
Zašto se svim snagama upinje da vas odvati od Gospoda Isusa Hrista?
Razmislite zašto Kula stražara slavi samo jedan dan u godini, a to je SMRT ISUSOVA.

2 коментара:

  1. Mani se corava posla nego citaj i intepretiraj onako kako zaista i pise u Bibliji a ne kako ti razumes.
    1.Niko ne slavi Isusovu smrt,mi cinimo to na SPOMEN:
    1 Korincanima 11:24- и захваливши Богу, изломио га је и рекао: „Ово представља моје тело које се предаје за вас. Чините ово мени на спомен.
    2.Aman covece vise.gde i ko tvrdi da je nas Gospod Isus Hrist dosao na zemlju? on je 1914 godine pobedio satanu,zbacio ga na zemlju njega i njegove demone i poceo suvereno da vlada na nebu.
    3.Sta ti slavis? jesi li siguran da slavis Hristovo rodjenje? da li znas kad je zaista rodjen Hrist? Procitaj sledece stihove,pa ces se uveriti da Isus Hrist nije rodjen zimi. u Svetom Pismu se nigde ne navodi datum Njegovog rodjenja,nego pise sledece;PASTIRI SU BILI NA POLJIMA. Sta to znaci? da li neko zimi cuva ovce? Citaj u Luki 2 poglavlje sledece:
    8 У том крају били су и пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада.
    9 И Јеховин анђео је стао поред њих и Јеховина слава је заблистала око њих, и они су се веома уплашили.
    10 А анђео им је рекао: „Не бојте се! Ево, објављујем вам добру вест о великој радости за све људе,
    11 јер вам се данас у Давидовом граду родио Спаситељ — Христ, Господ.
    12 А ово вам је знак: наћи ћете дете повијено и положено у јасле.“
    13 Одједном се уз анђела појавила силна небеска војска, која је хвалила Бога и говорила:
    14 „Слава Богу на висинама, а на земљи мир међу људима који су му по вољи.“

    15 Кад су анђели отишли од њих на небо, пастири су говорили један другом: „Пођимо у Витлејем да видимо то што нам је Јехова обзнанио да се догодило.“
    16 Брзо су отишли и нашли Марију и Јосифа и дете положено у јасле.
    17 Кад су га видели, испричали су оно што им је било речено за то дете.
    18 Сви који су то чули дивили су се ономе што су им пастири рекли,
    Da li ti je malo jasnije sad? u Izraelu od sredine Oktobra nema stada vise na pasnjacima,tako da nije sigurno bilo to u Decembru kako ti slavis.Citaj malo Bibliju i moli se nasem Stvoritelju Jehovi da ti otvori razum da bi i razumeo sta zaista pise u Bibliji i da bi mogao da je razumes.Jer je skoro svima bog ovog sveta satana zaslepio um, citaj sta pise u 2.korincanima 4 poglavlje sta mi zaista propovedamo i radimo:
    1 Зато, будући да ову службу имамо по милосрђу које нам је указано, не посустајемо,
    2 него смо се одрекли подмуклих превара којих се треба стидети, не служимо се лукавством и не изврћемо реч Божју, него објављујући истину пружамо пред Богом добар пример свакој људској савести.
    3 А ако је и покривена добра вест коју објављујемо, покривена је онима који одлазе у пропаст,
    4 онима којима је бог овог света заслепио невернички ум, да до њих не продре светлост славне добре вести о Христу, који је Божја слика.
    5 Јер ми не проповедамо себе, него Христа Исуса као Господа, а за себе говоримо да смо ваши робови ради Исуса.
    6 Јер Бог је рекао: „Нека из таме засја светлост“, и светлошћу је обасјао наша срца да их просветли помоћу Христовог лица славним знањем о себи.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман13. март 2013. 23:40

    Nema nikakvih dokaza kad je Hrist rodjen. Nema nikakvog smisla slaviti bozic. Nema smisla ni uskrs, ni ostale slike iz crkve. Pravoslavci, katolci, ta vera nema dodirne tacke sa Svetim pismom, to je proreceni otpad. To je nauka djavola, zasto se pale svece mrtvima, stvarno verujete da su u paklu, nisu mrtvi su, ustace kad Hrist pozove, jovan 5.28,29. Mozda ja krsim pravila bloka, sto iznosim zablude drugih vera, ali svi treba da znaju, da je Hrist jedino ime pod nebom. Jedina zena koja govori istinu je Biblija.

    ОдговориИзбриши